VILKEN STORLEK PÅ SJAL PASSAR MIG?

Om du är nyfiken på att testa en vävd sjal med din bebis kommer du snart att märka att det finns ett antal storlekar att välja på, eller rättare sagt en hel del. Dessutom väljer olika tillverkare att kalla storlekarna för olika namn och ibland kanske skriva ut det i sjalens rätta längd istället för storlek.

För att förenkla det hela finns en standard som de flesta tillverkare går efter.

Storlek               längd

1                           2,2 m
2                           2,6 m
3                           3,2 m
4                           3,6 m
5                           4,2 m
6                           4,6 m
7                           5,2 m
8                           5,7 m

Vilken längd du behöver ha på din sjal beror helt på vilken typ av knyt du tänker dig att göra, hur stor din bebis är och din egen storlek. För att ha en riktlinje brukar man prata om ”basstorlek”.
Det är den minsta storlek du behöver för att knyta ett omslutet kryss (även kallat FWCC). Inte särskilt lätt att veta när man aldrig använt en sjal. Men som ett riktmärke kan du utgå från din klädstorlek. Har du storlek 38/40 är din basstorlek troligtvis en sexa.

De flesta brukar börja med att köpa en sjal i storlek 5,6 eller 7. Men tycker du att det känns som helt galet mycket tyg, eller när du vill börja bära ditt barn på ryggen räcker ofta en storlek 4. Det flesta knyt går att göra en variant på även med en kortare sjal.

Här finns en film på det vanligaste knytet – omslutet kryss (FWCC).

Tveka inte att höra av dig om du har frågor ang. vilken storlek du ska välja.

/Erica Sundeborn